Misbrugscenter

Derfor hjælper en misbrugsbehandling

Derfor hjælper en misbrugsbehandling

editorial

Der er en stor forskel på hvordan en misbrugsbehandling foregår i dag, set i forhold til tidligere. Ikke at der er garanti at det lykkes at blive sit misbrug kvit, hvis man går i behandling, men en misbrugsbehandling i dag tager et helt andet udgangspunkt end tidligere og derfor er der større chance for at hjælpe en misbruger. Samtidig er der også et skred i folks holdninger om, at det ikke er en skam at have et misbrug og søge hjælp. Snare tværtimod. Det er desværre ikke hos alle, men hos flere og flere hvilke er en stor hjælp. Især i forhold til at kunne bibeholde et job. I dag er det ofte en arbejdsplads eller pårørende, der tvinger en person i misbrugsbehandling.

Tidligere behandling

Tidligere troede man at det var nok at afgifte en person, så de ikke længere havde en krop der skreg efter alkohol eller stoffer. Derefter blev misbrugeren sendt hjem med et held og lykke og en håndfuld antabus eller metadon. Desværre har erfaringen vist, at behovet for alkohol har været større end frygten for at blive syg af antabussen. 

Behandlingen i dag

I dag ved man at det også er nødvendigt at også se på, hvad er årsagerne til at misbruget er opstået og får dem løst. Samtidig arbejdes der med at ruste misbrugeren til bedre at håndtere livet og de udfordringer det er at leve, herunder at sige nej tak fremover. Der arbejdes hårdt med at give misbrugeren værktøjer, som de måske ikke har fået med hjemmefra.

Derudover arbejdes der også med, hvad der skal ske når behandlingen er slut. En misbrugers liv har ofte kræset om misbruget og der er brugt timer dagligt på misbruget. De timer skal nu udfyldes med noget andet og langt mere konstruktivt og der skal blandt andet findes et nyt netværk.