lasagne

Pastaens historie

Pastaens historie

editorial

Hvor du placerer pastaens oprindelse, handler i høj grad om, hvordan du definerer pasta. Der er beviser for, at de ældgamle etruskere lavede en hvede- og æggedej, men den blev bagt, ikke kogt. Tæller det? Der er fundet 3.000 år gammelt værktøj, der mærkbart ligner redskaber til fremstilling af pasta.

De ældgamle grækere havde en form for flad dej, der ligner lasagneplader. Viden om at blande hvede og æg med vand var kendt længe før. Men dejen blev stegt på varme sten. Om dette skal kaldes ”bagning”, handler om opfattelse. Romerne fulgte hurtigt efter med en ret i lag med kød eller fisk i det 1. århundrede.

I det 5. århundrede var det blevet almindeligt at tilberede nudler. Disse informationer omkring tilberedning af pasta-lignende mad i arabiske lande ligger grundlaget for påstanden om, at pastaen blev spredt fra Arabien til Italien. Da araberne trængte ind i Sicilien, havde de helt sikkert medbragt langtidsholdbar mad.

I nogen tid mente man, at Marco Polo vendte hjem fra Kina i 1295 med pasta. Men der findes italienske kogebøger fra 20 år tidligere, der indeholder pastaretter. Dog er det helt sikkert, at han stødte på pasta på sin rejse. Siden Kina er en ældgammel civilisation, med en kultur der går 5.000 år tilbage i tiden, er det meget muligt, at pasta har eksisteret i Kina i rigtig mange år.

Ikke desto mindre blev pasta meget populær i løbet af det 14. århundrede og blev spredt til ”Den Nye Verden” (Amerika), som italienske og spanske opdagelsesrejsende sejlede dertil. I ”Den Gamle Verden” spredtes pasta fortsat, med tilberedning af pasta i det 15. århundredes italienske klostre. I det 17. århundrede var pasta en almindelig spise i hele Italien.

I “Den Nye Verden” blev pasta mere og mere populær gennem det 18. århundrede. Ved slutningen af det 18. århundrede blev pasta serveret for præsident Thomas Jefferson og lignende folk. Da den amerikanske ambassadør vendte hjem fra Frankrig i 1789 medbragte han en makaroni-maskine, som blev brugt til at glæde venner.

Men det var sammen med den store italienske immigration, omkring slutningen af det 19. århundrede, pasta virkelig tog til i Amerika. Spaghetti, lasagne og mange andre former blev spredt vidt, som resultat heraf. Makaroni og ost er siden blevet en stor del af amerikanernes kost.

Men uanset dets sande oprindelse og historie, er én ting sikkert: pasta er kommet for at blive.

Hvad med at bruge pastaen i en portion lasagne?