Epoxy Resin

epoxy resin bruges til reparation af træværk

epoxy resin bruges til reparation af træværk

editorial

Epoxy resin, eller epoxy harpiks som det også hedder på dansk, er et plastlignende materiale, der bruges til vedligeholdelse og reparationer af træværk på for eksempel skibe.

Direkte oversat fra engelsk betyder resin på dansk harpiks. Epoxy resin er et kunstigt produkt, der minder om haroiks i udseende og konsistens. Det er meget velegnet til at udfylde huller i træværk og til at ligge som et beskyttende lag uden på træet. Derfor bruges det ofte, når der skal foretages reparationer af træværket på sejlskibe. Do kan udfylde revner, knasthuller og sprækker i tørt træ med dette materiale.

Når man skal bruge epoxy resin blander man to komponenter, nemlig selve resin stoffet og en hærder. Der findes hærdere med forskellige virkningstid og det afhænger af karakteren af opgaven, om du skal vælge noget, der hærder hurtigt eller noget, der hærder langsomt.

Resin kan bruges til meget andet end reparation af træ

Du kan bruge epoxy resin til alt muligt andet end bare at reparere træ på en båd. Når man får styr på det er det et alsidigt, anvendeligt og sjovt materiale at arbejde med. Man kan bruge det i mange hobbysammenhænge, som modelbygning, til fremstilling af smykker og til kunstprojekter, hvor noget skal indkapsles. Det kan støbes i utallige former og slibes. Det svære er at overholde hærdetider og at arbejde med stoffet i den rette tykkelse. Gør du det ikke helt rigtigt bliver resultatet dårligt.

Epoxy Resin

Men så er det også kun fantasien, der sætter grænser for brugen af det glasklare plast lignende materiale. den hurtigtvirkende hærder bruges i forbindelse med smykker og andre mindre støbeopgaver. En mere langsomt virkende hærder skal bruges når der er tale om tykkere støbninger og indlejringsapplikationer. Produkter med lav viskositet er bedst til at sikre, at der ikke kommer luftbobler i det du har støbt.